Yelken seyirleri; Orsa, Apaz ve Pupa olmak üzere 3 çeşittir.
Orsa Seyri
Yelkenli tekneler rüzgarı tam karşıdan aldıklarında ilerleyemezler. Yelken rüzgarla dolmaz ve sağ sola yalpalayarak ses çıkarır, eğer kuvvetli rüzgar varsa, tekneyi su üstünde kaydırmaya başlar. Ancak yelken rüzgarı burundan, 45 dereceden daha büyük bir açıyla alıyorsa, tekne ilerler. Dar açılı bu seyre “orsa seyri” denir. Orsa seyrinde rüzgarı dar açıyla alma nedeniyle, rüzgar kuvveti tekneyi yana yatırır, bunun için bazen trapeze çıkmak gerekebilir. Tekneden dışarı taşarak, vücut ağırlığının geriye denize doğru verilmesiyle tekne düz tutulmaya çalışılır. Sert rüzgarlı havalar ağırlınıza göre bazı zamanlar trapeze çıkmayı gerektirebilir.
Apaz Seyri
Rüzgarın teknenin yanından geldiği ve ortalama 90 derece açıyla yelkeni doldurduğu seyre apaz seyri denir. Apaz seyri kendi içinde dar apaz ve geniş apaz olmak üzere iki ayrı seyir tipi bulundurur. Rüzgarın 55 ila 80 derece açı ile geldiği seyir tipine dar apaz denir. Rüzgarın 110 ila 160 derece açı ile geldiği seyir tipine geniş apaz denir.
Apaz seyri trapez gerekliliğinin orsaya oranla daha az olduğu bir seyirdir. Bu anlamda, apaz seyri tam rüzgar dolumuyla en hızlı seyir tipidir. Apaz seyrinde orsanın aksine yelkenlerin içini rüzgar doldurmak için iskota boşlanmalı ve hızla ilerlerken tekne üstündeki denge iyi sağlanmalıdır.
Pupa Seyri
Rüzgarın tam arkadan gelerek 180 derece açıyla yelkeni doldurduğu bu seyirde denge önemli bir unsurdur. Dümendeki ani bir hareket veya rüzgar yönünde küçük bir değişiklik anayelkenin tersten dolmasına neden olabilir. Bir anda tersten dolan yelken kontrolsüz kavança atılmasına neden olarak bazı küçük teknelerde kontrolün kaybedilip teknenin ters çevrilmesine de neden olabilir.
Pupa seyri ile ilerlerken yelkenler boşlanmalıdır. Aynı zamanda, yarışlarda hızlı gidebilmek için pupa seyrinde balon basmak da hız kazandıracaktır.
Ayı Bacağı
Rüzgar tam arkadan geldiğinde, anayelken, cenovanın rüzgarını keser. Dolayısıyla cenova tersten çekilir. Böylelikle, cenova anayelkenin arkasında kalmadığı için rüzgarla dolar ve tekne hız kazanır. Ayı bacağı seyri hızlı olmasına rağmen denge gerektiren bir seyirdir. Teknenin kontrol dışı kavança atmasını önlemek için dümencinin yapması gereken yelkenin ters rüzgarla dolmasını engellemek olmalıdır.
Yelken seyirleri; Orsa, Apaz ve Pupa için sizleri seyir takvimimizden denize çıkmaya bekleriz.